Haberler Firmamız hakkında son haberler

DOĞA MAKİNA - MAKİNA STORE RÖPORTAJ

Makina Store - Mayıs, Haziran sayısı röportajı


Yayın tarihi Mayıs 01, 2014


Doğa Röportaj

Röportajın tamamı için tıklayınız. Doğa Makina Röportaj PDF

Firmamız, yarı işlenmiş monoblok tekerlerinin aksa takılabilmelerine imkan sağlayan hassas büyük çap teker tornalama işini, cnc dik torna tezgahlarımızda son derece hassas ölçülerde yapımını sağlamıştır ve ülkemize değer katan bir iş yapmanın verdiği haklı gururunu yaşamaktadır.

-Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?

Adım Gökhan Doğruyol, Abant izzet baysal üniversitesi, lisans işletme bölümü, yüksek lisans ise Bahçeşehir üniversitesi Bilgi Teknolojileri mezunuyum. Kurucumuz Hikmet Doğruyol firmayı 1978 yılında faaliyete geçirmiştir. Firma öncelikle Doğa Kesici Takımlar Koll.Şti. adıyla kurulmuştur. Daha sonraları ise Doğa Makina San.Tic.Ltd.Şti. olarak faaliyetine devam etmiştir. Kuruluş amacı özel kesici takım imalidir. Otomotiv (Tofaş-Opar)sektörünün talebi üzerine 1985 yılından itibaren 1994 tarihine kadar otomotiv sektörüne yan sanayi olarak hizmet vermiştir.1978-1991 yılları arasında Kartal Maltepe’de faaliyetine devam etmiş. 1988 yılından itibaren Kurtköy’de kendi binasına taşınmış ve faaliyetine devam etmektedir. Şu anda Doğa Makine İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. olarak İstanbul - Kurtköy'de talaşlı imalat firmaları sektöründe ülkemiz endüstrisine yan sanayi olarak hizmet vermektedir. Grup firması olan Doğruyol Makina ise satış ve pazarlama hizmetlerini yürütmektedir. 1978 yılından beri ülkemizin büyük sanayi kuruluşlarına yan sanayi olarak başarılı bir şekilde çözüm ortaklığı yapılmış, sanayi firmalarının istekleri karşılamakta imalatımıza devam etmekteyiz.

-Ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik ne tür ürünler üretiyorsunuz?

Ana faaliyet konularımız ise döküm, otomotiv ve enerji sektörlerinde bulunan firmaların ihtiyaçları kapsamında hadde ringlerininin işlenmesi, pim burç imalatı ve roller ring (makara, disk)'lerin tahsis edilmesi, imalatı ve işlemesinin yapılmasıdır. Döküm tornalama ve işlemesi olarak da döküm firmalarına talaşlı imalat hizmeti vermekteyiz.

-Üretimde kullandığınız tezgahlarınızdan ve bu tezgahların özelliklerinden bizlere bahseder misiniz?

Yeni gelişen teknolojileri yakından takip eden firmamız, ilk cnc tezgahını 1989 yılında almış ve bu sektörde öncü olmuştur. Makina parkurunda bulunan 9 adet cnc makinalarımızla yüksek hassiyet gerektiren işleri yılların vermiş olduğu tecrübe ile, kaliteli, zamanında, hatasız olarak müşteri memnuniyeti en iyi şekilde sunarak, değerli müşterilerimize sunmaktayız. Son yatırımlarımız ile birlikte şu an için Ø1050 mm’ye kadar hassas tornalama işlemleri yapılabilmektedir.

-Ürün kalitesi; mühendislik ve işçilik kadar tezgah kalitesine de bağlıdır. Buna katılıyor musunuz?

Mühendislik, işçilik ve tezgah bir işin yapımında olmazsa olmazlarıdır. Ancak bunu tecrübe ile harmanlayınca işin gerçek kalitesi ortaya çıkar. Makine parkuru yapılacak işin niteliğinde son derece önemli bir yere sahiptir. Makinalarınız ne kadar iyi olursa olsun eğer yapılacak işe uygun değilse bu sizi rekabet edebilirliğinizi düşürecektir. Bu sebepten makinalar tabiki önemlidir ancak makinaya uygun iş olması daha önemlidir. Biz Doğa Makine olarak 1978 yılından beri talaşlı imalat konusunda bilgi, birikim, tecrübelerimiz ile bu hizmet vermekteyiz, ve hizmet vermeye devam ediyoruz.

-Seri fason üretim ve sipariş odaklı butik üretim yapıyor musunuz? Bu konuda referanslarınızdan bazılarını bizlerle paylaşır mısınız?

Seri fason üretim, malzemeli malzemesiz ve butik olarak işleride yapmaktayız. Türkiye’de bulunan sanayimizin büyük döküm firmalarına yıllardır iyi bir yan sanayi olarak hizmet vermekteyiz

-Otomotiv, Havacılık ve Savunma Sanayi sektörlerinin önemi, ülkemizdeki gelişimi ve geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

Ülkemiz sanayisi yıllardır bu bahsi geçen sektörlerde kendi markasını çıkartabilmek için çaba göstermektedir. Bu zamana kadar havacılık ve savunma sanayinde bazı yeni ürünler araçlara tanık oluyoruz. Bunların bir geçiş sürecinde olduğunu, bu sanayilerin bir kuluçka zamanında geçtiğini düşünüyorum. İnanıyorum ki yakın gelecekte bunlar meyvelerini verecek ve yeni Türk markaların dünyada güvenilir tanınır bir hale gelecektir. Bu ise Türk sanayisinin dünyada daha da söz sahibi olmasını sağlayacaktır.

-Doğrudan veya dolaylı olarak ihracat yapıyor musunuz? Özellikle Avrupalı ülkelerin aramış oldukları kalite standartlarında üretim yapabiliyor musunuz?

Dolaylı olarak neredeyse ürünlerimizin %80’i yurtdışına gitmektedir. Ürünlerimiz Almanya, Avusturya, Belçika, İtalya, Fransa, İngiltere gibi başlıca Avrupa ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılamaktayız.

-Üretimde kullanılan hammaddenin niteliği de büyük önem taşıyor. Türkiye’de istediğiniz kalitede çelikleri nerelerden temin ediyorsunuz?

Genellikle döküm işlemesi yapıyoruz. İhtiyaca göre çelik malzeme aldığımız yıllardır çalıştığımız firmalarda mevcuttur.

-Piyasadaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce sektörde adil bir rekabet ortamı var mı?

Piyasadaki rekabet gün geçtikçe artmaktadır. Artık günümüzde firmalar karlılığını kısa sürede iş yaparak elde etmektedir. Bu ise güncel teknolojiyi takip eden firmaların her zaman bir adım öne geçmesini sağlamaktadır.

-Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Kısa vadede artık şu an bulunduğumuz fabrika alanımız bizim ihtiyaçlarımızı karşılamıyor bu sebepten dolayı yeni bir fabrika kurmayı hedefliyoruz. Uzun vadede ise marka tescilini aldığımız DOGAMAK isimli yeni bir ürün piyasaya sürmek olacaktır


Firmamız hakkında haberler

Firmamızın yakın tarihindeki önemli gelişmelerin paylaşıldığı platformdur. Talaşlı imalat ile ilgili son haberlerimizi buradan takip edebilirsiniz.